Captain America 3: Civil War

Rocaptain-america-civil-warzjetá lokomotiva filmového oddělení Marvelu se pomalu řítí do další stanice, kde na nás tentokrát čeká názorový rozdíl mezi členy Avengers, který se po několika dějových eskalacích promění až v občanskou válku mezi jimi samotnými.

Týmovka Avengers 2: Age of Ultron nebyla vůbec špatná, ale jasně ukázala, že eskalovat a překvapovat nelze do nekonečna, a že Marvel začíná pomalu narážet na hranice vlastní velikosti. A jak se s tím producenti poprali? Inu, rozhodli se ještě o malinko více přiložit pod kotel a servírují nám další „sólovku“ Kapitána Ameriky, která se ovšem nakonec ukáže jako větší týmovka, než druzí Avengers. Thor a Hulk do filmu nezasáhnou, jejich příběh z tohoto období nás čeká až za několik měsíců ve filmu Thor 3: Ragnarok. Místo toho však příběh dostal posily z nových sólovek, které jsme již viděli (Ant-Man), nebo které brzy přijdou do kin (Spiderman, Black Panther), takže zavání větší novotou a novými bojovými scénami, které se mimochodem jako vždy velmi vydařily.

Z dvouhodinové stopáže se první hodinka zaobírá základy příběhu, kterak se společnost začíná obávat destruktivních sklonů, jaké Avengers při svých akcích mají. Pokusí se je svázat pod zákony a regulativu OSN, což se některým z party líbí, a některým zase ne. A spolu s několika dalšími odhaleními týkajícími se Iron Manovi minulosti se vše dokáže zvrtnout natolik, až si dvě znesvářené party dají opravdu co proto, a až divák slintá blahem, protože něco takového se dle očekávání zkrátka musí stát doslova digitálními orgiemi, které vycucají značnou část naditého blockbusterového rozpočtu. A nemám moc co dodat, opět to stojí za to. Opět je na co se dívat, opět vidíme mnoho nových bojových scén a díky novým postavám je zde prostor i pro slušné množství typických hlášek, kterým jednoznačně kraluje mladíček v převleku Spidermana.

A jak je na tom příběh celkově? Až podivuhodně dobře klape a nepostrádá určitou hloubku, která je pro mě u Marvelu překvapením. Dokonce jsem si před psaním tohoto zhodnocení musel film pustit vícekrát, abych docenil všechny příběhové návaznosti na celé universum, které nejsou při prvním zhlédnutí díky digitálnímu wow-efektu zcela patrné. Na tomto místě tedy musím zvednout palec a pochválit tvůrce za to, že se snaží o důmyslnější příběh, který všechnu tu vizuální pastvu propojí.

Klasicky slabším článkem jako u všech předchozích filmů univerza je soundtrack, který navíc nyní v porovnání s tím, co hudebně nedávno předvedli DC Comics se svými filmy (hlavně Batman vs. Superman), žadoní o větší pozornost, než které se mu dostává. Jinak jsem ale moc rád, že si Marvel drží svou „realističtější tvář“ oproti DC, které jede mnohem více umělecký dojem na úkor kvalitního a smysluplného příběhu (zatím). Tak to má být a jen díky tomu vedle sebe tyto dvě univerza mohou vzájemně prosperovat. Jak jsem tedy pravil na začátku – Marvel nejenže dál udržuje rozjetou lokomotivu v tempu, ale ještě více a více přikládá pod kotel, který už si podle mě zkrátka nemůže nechat naložit více. Ale to tvrdím už 2 roky po každém dalším filmu, který je do MCU zapojen, a stále dokola se zjevně mýlím. Nezbývá než si přát, abych se mýlil dál!

Uděluji 85%

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *