Idioti 1 – Odpadky pohozené vedle sběrných kontejnerů

idiot1

Jsou všude kolem nás. Většinou bývají rozlišitelní pouhým okem. Parazitují na fungujících principech lidského soužití, rozvrací je, a svým cizopasením je transformují na principy nefunkční, neboť co můžou oni, to dříve či později pojme za své téměř každý další. Idioti.

Úvodem

Jistě z vlastních zkušeností víte o kom mluvím. Jsou to lidé, kteří zaparkují v křižovatce jenom proto, aby nemuseli ke vchodu dojít pěšky ze 30 sekund vzdáleného parkoviště. Dělají to typicky těmi největšími a nejdražšími auty, jaká jste kdy viděli. Jsou to lidé, kteří ve frontách předbíhají jenom proto, že ostatní mají příliš rádi svou komfortní zónu, než aby z ní vylezli a ozvali se. Jsou to ti, kteří… ano, jistě byste dokázali doplnit další stovku lidí a věcí, které vám lezou na nervy. A právě o nich se budu v tomto seriálu zvaném příznačně Idioti v následujících dnech, týdnech a měsících rozepisovat.

Čeho tím dosáhnu? V první řadě dám najevo, co mě dnes a denně rozčiluje a snad se mi tím trochu uleví. V druhé řadě mohu doufat, že oslovím další slušné lidi a přiměji je k tomu, aby vystoupili ze svých komfortních zón a začali proti idiotům také bojovat, nejen jejich parazitování na ostatních mlčky přehlížet. No a do třetice, třeba si některý z článků tohoto seriálů přečte nějaký idiot, procitne, a přestane již idiotem býti. Nu dobrá, ten třetí důvod je asi více než naivní, každopádně v první dva ze srdce věřím. Tak jdeme na ně.

  • Problém #1 – Nabízení starého nábytku vedle popelnic a kontejnerů

    Začneme naprostou klasikou, která mne dohání k šílenství. „Miláčku, co s tou starou pohovkou, když teď máme tu krásnou novou?“ „Nevím, hoď ji k popelnicím, on si ji někdo vezme.“ Přátelé, jednu takovou pohovku si zrovna nedávno někdo u nás před domem „bral“ několik měsíců. Představa, že popeláři cokoliv z vašeho nábytku, co už nepotřebujete, rozloží a odvezou, je velmi naivní. Popeláři mají zaplacený svoz určitého počtu nádob a to, co najdou mimo ně, je jim zcela oprávněně úplně šumák. Proto se vedle kontejnerů na odpad tyto nepotřebné věci kolikrát válí několik týdnů, nebo dokonce i měsíců. Stejné je to s nefunkčními, či starými elektrospotřebiči. Není nad to se procházet po líbezném okolí na klidné, duši očišťující procházce a cestou pozorovat tyto skvosty, které se na jejich místech téměř rozpadají a hnijí, či rezivějí v dešti. Opravdu uklidňující pohled. Pokud už dochází k výměně většího nábytku, není nic snažšího, než si zjistit, kdy a kde bude ve vašem okolí umístěn velkoobjemový kontejner, který je pro tento druh odpadu určen. Taková informace je snadno k sehnání na nástěnkách místních obytných domů, či na webových stránkách městské části, či vsi. A když nechcete čekat, odvezte nábytek do sběrného dvora! Možností je dnes opravdu mnoho, jen to chce překonat vlastní lenost a ignorantství.

  • Problém #2 – Pytle s odpadky pohozené vedle kontejnerů

    Velmi podobné chování denně vidím v případě obyčejného domácího odpadu, který když se nevejde do zdánlivě plného kontejneru, skončí prostě a jednoduše položený vedle sběrných nádob, čekající na první poryvy větru, který jej rozhází po širokém okolí. Lahůdka. Vážení, vězte že 95% případů, kdy se mi kontejner zdál plný, nikdy nebyl plný tolik, aby se moje dávka ještě nevešla – stačí se trochu snažit a zatlačit :-). A když se opravdu nevejde, vyhoďte svůj pytel s odpadem zkrátka někdy jindy, nebo někde jinde. Nadáváním, že je to zase přeplněné a zlostným odhozením odpadků na zem nic nezmůžete. „Oni“, na které tak často svalujete vinu, aniž byste věděli, kdo vlastně jsou, za nic nemůžou. Pokud jsou u vás sběrné kontejnery opravdu těžce a pravidelně přeplněné, zkuste vznést požadavek bytovému družstvu, či orgánu SVJ, který by se jím měl zaobírat. Nebuďte lhostejní a nenadávejte na „ně.“ Stačí se jen trochu snažit! Tato trocha snažení, i kdyby nakonec byla neúspěšná, vám přinese do duše tolik uspokojení, které jste při běžném odhození svých odpadků na silnici rozhodně nedostali, že to za tu snahu opravdu stojí. Nebo se raději při prvních podzimních váncích díváte na to, jak igelitové a papírové sáčky spolu s dalšími krásnými odpadky poletují celou čtvrtí? Vaše volba. A stejně tak je vaší volbou, zda napomenete souseda, kterého při této bohulibé činnosti přistihnete.

Závěrem

Co říci na závěr? Pokud jste se v některých mých ukázkách našli, nezoufejte, naopak to využijte jako příležitost k tomu, abyste svépomocí udělali ze světa lepší místo k žití pro nás všechny. Vězte, že mám v plánu mnoho dalších dílů tohoto seriálu a rovnou se vám přiznám, že v některých článcích, které brzy vyjdou, jsem se bohužel našel i já sám. Nikdo není dokonalý. Není to útok na vás. Je to útok na některé vážně idiotské zvyky, které naší společností cloumají. Bojujte proti nim!

Comments

  1. Odpovědět

    • By admin

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *