Super Mario Odyssey (Nintendo Switch)

Jakožto sběratele starých klenotů od Nintenda (NES, SNES, N64, atp.) jsem nové konzoli, která se letos objevila, nevěnoval příliš pozornosti a její pořízení jsem ze sběratelských důvodů plánoval nejdříve za několik let, až klesne cena a vychytají se všechny mouchy. Na podzim však Nintendo v předvánoční době poměrně zatlačilo na pilu, a spolu s několika dalšími herními studii začalo na Switch vydávat hry velice zvučných jmen, které navíc v mnoha případech (např. nová Zelda, nový Mario, nové Mario Kart, atp.) sbíraly jedno absolutní hodnocení za druhým. Z konzole, kterou mnoho lidí i recenzentů předem odsoudilo, se tak rázem stalo obrovské překvapení a velmi žhavé želízko, které Nintendu zvěstuje velmi bohatou blízkou budoucnost – no a tomu člověk prostě neodolá. Dost ale o Switchi jako takovém, pojďme se vrhnout na mé zápisky z první hry, kterou jsem na něm dohrál – a sice 3D hopsačce Super Mario Odyssey.

Žánr

Jedná se o 3D skákačku, ve které Mariovi jako ve všech jeho hrách zlý želvák Bowser unese princeznu Peach a navštěvuje spolu s ní mnohá království, která pustoší a krade z nich předměty na svou vynucenou svatbu s Peach. Hrdinný instalatér Mario si za pomoci ducha Cappyho, který ho mimochodem coby parťák v čapce bude provázet celou hrou, najde svou vlastní loď v podobě klobouku – Odyssey, a s tou potom Bowsera pronásleduje, zachraňuje napadená království a snaží se získat zpět svou princeznu. Příběh vskutku oproti běžným zápletkám z Máriovek neoplývá žádnou velkou obměnou, nicméně v těchto hrách to pravděpodobně nikdo ani nečeká, ani nechce. Prostě chcete zase jednou nakopnout pár želvích nestvůr do krunýře a zadupat do země hlavního záporáka.

Princip hry

Princip hry je sbírání energetických měsíců, kterých je ve hře poschovávaných na osm stovek. Abyste se mohli přesunout do dalšího království a pokračovat v pronásledování Bowsera, potřebujete v každém z nich posbírat minimální počet měsíců, kterými posílíte Odyssey, a ta je poté schopna doletět zase o něco dále. Měsíce v jednotlivých královstvích můžete získat opravdu různorodými způsoby – různými závody, řešením jednoduchých hádanek, plněním úkolů, nebo i prostým prohledáváním zákoutí hry. Jejich získávání je ve hře extrémně zábavné, protože jen málokdy narazíte na něco, co jste už viděli někdy předtím – tvůrci hry a zejména architekti jednotlivých světů odvedli špičkovou práci, protože dokud neposbíráte určité množství měsíců, tak neuvěříte, kam všude bylo možné je umístit a jakými praktikami se k nim lze dostat.

Hratelnost

Hlavní novinky ve hře vám přináší bezesporu parťák Cappy, kterého si nosíte všude s sebou ve vaší čapce. Tu můžete vrhat různými směry a využívat ji tak k likvidaci nepřátel jednodušším způsobem, než je všem dobře známé „zaskákávání“ do země. Stejně tak můžete Cappyho využít k ovládnutí různých tvorů, kteří se v herních světech nachází, a dostat se díky nim na místa, kam by se sám Mario svým skákáním nikdy nedostal. Ovládnout tak můžete např.  ohromného tyranosaura s velkou silou, stonožky, které vám umožní překonat dlouhé propasti bez spadnutí, lítací střely dobře známé z 2D hopsaček s Mariem, potápějící se ryby, ale také např. mechanické tanky nebo motorku, ktera vám demonstruje unikátní možnosti HD Rumblu (extra jemného a přesného vibračního zařízení, kterým ovladače Switche disponují). Celkově můžete ve hře s Cappym ovládnout až 24 různých tvorů, nebo vynálezů, což vám dodá opravdu netušené možnosti různých pohybů.

Hratelnost celkově by se dala označit za silně návykovou. Hra není těžká ani pedantská, takže základní příběh a přesuny mezi všemi královstvími lze absolvovat už s nasbíráním cca jedné třetiny všech měsíců, které herní světy nabízí. I pokud nejste profesionální hráč a hru si chcete hlavně užít, tak je možné, že vám její dohrání nezabere více, než 20 hodin. Faktem ovšem je, že tahle skákačka nabízí mnohem více, než jen dohrání základního příběhu, protože až jej dohrajete a zhlédnete závěrečné titulky, můžete pokračovat dále ve sbírání neobjevených měsíců, cestovat na další nové světy, které se odemknou (včetně legendárního Mushroom Kingdom), a spolu s osvobozenou Peach objevovat nová zákoutí hry.

Grafické zpracování & Příběh

Grafické zpracování je jedním slovem úchvatné. Tvůrci hry nejenže dokázali neskutečně chytrým způsobem po cca 15 královstvích poschovávat na osm stovek měsíců, ale ještě ke všemu zvládli všemu dát nádherný kabátek, který běží bez jakéhokoliv zasekávání či zpomalování hry. Království jsou velmi rozmanitá, navštívíte nádherné pralesy, vodopády, budete se potápět ve vodních královstvích, mrznout na polárních oblastech, péct se v poušti, ale také zažijete mnoho dobrodružství např. v animovaných a čistě vyfantazírovaných krajinách, včetně ponurých a temných míst, na kterých během hry můžete s Odyssey ztroskotat po těžkých soubojích s padouchem Bowserem.

To mne tak trochu přivádí zpět k příběhu hry, jenž je stejně důmyslný jako vše okolo. Bowser napadá jednotlivá království, ze kterých si na svou vynucenou svatbu vždy něco odnese. Tu svatební dort pro svatebčany, tu ohromný pugét květin pro nevěstu, a tu zase svatební oblek, do kterého se převlékne. Když už jsme u převlékání – během svých cest po světě si v každém z nich můžete i vy zakoupit nejrůznější suvenýry, např. samolepky na plášť lodi nebo figurky a předměty na poličky uvnitř Odyssey, ale také mnoho různých čepic a obleků. V Odyssey si tak během svých cest můžete s Cappym poklábosit v prostoru, ve kterém máte úžasnou sbírku suvenýrů ze všech navštívených lokací, nebo se u skříně převléknout do čehokoliv, co máte zakoupené. Ve sněžném království silně doporučuji teplou bundu a beranici, jinak se Mario bude po celou dobu hraní v této lokaci třást zimou :-).

Během zachraňování jednotlivých království budete svádět také souboje s bosy, kterými jsou Bowserovi posluhovači – rodina zlotřilých králíků Broodalů. Když už je vyčerpáte natolik, že se vám nedokáží dále stavět, přijde v pokročilých fázích hry samotný Bowser, se kterým se několikrát utkáte o ruku své vyvolené. Souboje s bosy jsou zábavné a naštěstí nejsou nijak zvlášť těžké – vše je podřízeno zábavnosti a nádherné animaci, která na tváři každého hráče zaručeně vykouzlí úsměv. Když se hra přiblíží k velkému finále – tedy svatbě samotné, užijete si filmových scén i soubojů s Bowserem několik a zaručuji vám, že se při každém z nich budete náramně bavit, protože nejenže na pohled je to opravdu krásné, ale opět superzábavné.

Závěrem

Mohl bych se rozepsat ještě mnohem více o tom, kolik toho tahle skvělá hra nabízí, ale už tak mám pocit, že klávesnice začíná být poněkud zavařená. Super Mario Odyssey nabízí další skvělé možnosti, které jsem nezmínil (od použití krásných svatebních Amiibo figurek až po přecházení hry ze 3D do retro 2D režimu) a jejichž objevení nechám na vás samotných – řeknu už jen to, že pokud jste fanoušky Nintenda, nebo jen tohoto legendárního italského instalatéra se jménem Mario, je naprostá povinnost si hru pořídit a užít. Stejně tak se vám však bude líbit, pokud netušíte, co jsou to vlastně Nintendo nebo Mario zač a hledáte třeba jen skvělou a nenásilnou hru pro své ratolesti. Možná to bude znít až příliš alibisticky – ale tohle je fakt hra pro každého!

Uděluji 90%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *